Het kan zo zijn dat het zelf behandelen van aambeien geen effect heeft op de aambeien. Het zou dan kunnen zijn dat er chirurgische behandeling nodig is. Er zijn enkele aambeien behandelingen die zouden kunnen worden uitgevoerd.
Eén van de mogelijke behandelingen is om de zwellichamen terug te plaatsen. Het overtollige slijmvlies wordt dan afgebonden met rubberbandjes. Ongeveer tien dagen later is het afgebonden slijmvlies afgestorven. Het wondje dat ontstaat zal een klein littekentje worden. Het rubberbandje komt daarna met de ontlasting mee naar buiten.
Een andere mogelijkheid is om irriterende vloeistof onder het slijmvlies te spuiten. Hierdoor zal het slijmvlies verkleven aan de onderlaag. Dit zorgt er voor dat de aambei geneest.
Weer een andere optie is om de bloedvaatjes in de aambei dicht te schroeien met behulp van infrarood licht. Hierdoor zal de aambei afsterven.
Het is overigens ook mogelijk om deze aambeien behandelingen te combineren. De ingrepen kunnen binnen vijftien tot dertig minuten poliklinisch plaatsvinden. Meer dan de helft van de patiënten ervaart na de eerste behandeling al positieve resultaten. Mocht het zo zijn dat de aambeien erger zijn uitgezakt, dan kan het zo zijn dat er nog een tweede en eventueel derde poliklinische ingreep noodzakelijk is.
Tegenwoordig is een operatie met ziekenhuisopname alleen nog nodig bij zeer grote en zeer pijnlijke aambeien. Mochten de aambeien volledig uitgezakt zijn, dan is het onmogelijk om deze poliklinisch te behandelen. Er is dan een operatie nodig om de spanning van een deel van de kringspier te onderbreken. Deze operatie vindt meestal onder volledige narcose plaats. Het kan zo zijn dat er een inwendig verband nodig is. Dit verband blijft meestal een dag zitten.
Eventuele complicaties
Er is geen enkele ingreep die geheel vrij is van risico’s. Dit geldt ook bij de behandeling van aambeien. Het kan altijd gebeuren dat er nabloedingen plaatsvinden. Dit is niet zo verwonderlijk, want het gebied rondom de anus is rijk aan bloedvaten. Gebruikt u bloedverdunnende medicatie, dan dient dit voor de behandeling te worden gemeld aan de arts. Deze medicijnen kunnen er namelijk voor zorgen dat er een grotere kans bestaat op nabloedingen.